wtorek, 24 maja 2016

Humus

Długo zbieraliśmy się do przygotowania humusu, ale wreszcie się udało. korzystaliśmy z przepisu ze strony http://dziecisawazne.pl/jak-zrobic-hummus-niezwykla-paste-z-cieciorki

Składniki: 20 dag suszonej ciecierzycy (namoczonej przez noc), 10 dag pasty tahini (zrobionej samodzielnie lub kupnej), 2 zmiażdżone ząbki czosnku, oliwa extra vergin, 2 łyżki soku z cytryny, woda źródlana, sól morska.

Przygotowanie: Namoczoną wcześniej ciecierzycę odcedź i gotuj około 2 godzin na małym ogniu. Dodaj do niej łyżeczkę soli morskiej. Gdy będzie zupełnie miękka, odcedź i zmiksuj w blenderze. Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, aby powstała gładka masa. Jeśli trzeba, dodaj nieco wody źródlanej. Najlepszy jest jeszcze ciepły, skrop go oliwą i, jeśli chcesz, posyp zieloną kolendrą, natką z pietruszki, kuminem, papryką chili, suszonymi pomidorami. Jedz z pitą, macą lub nabieraj pastę kawałkami cebuli, ale to wersja dla twardzieli lub innych warzyw. W lodówce przechowuj do trzech dni.

My użyliśmy pasty tahini zrobionej samodzielnie.
A czerwona pasta na talerzu to adżyka - świetnie się skomponowała z humusem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz