Soczewica czerwona z warzywami

Dzisiejszy obiadek wzorowany był na ostatnim moim wpisie ciecierzyca z warzywami w sosie pomidorowo-paprykowym . Przepis został trochę przerobiony pod względem tego co było w domu, a także smaku jaki chciałam osiągnąć. Z racji ciepłego ładnego dnia chciałam danie świeże, kwaskowe i lekkie i to udało mi się osiągnąć.

Składniki:
200 g czerwonej soczewicy,
2 cukinie,
1 bakłażan,
1 papryka czerwona,
1 cebule czerwona,
3 ząbki czosnku,
200 g koncentratu pomidorowego,
2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika,
2 łyżki łuskanych ziaren dyni,
1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej,
1 łyżka oleju rzepakowego,
sól,
pieprz.

Przygotowanie:
W dużym garnku na oleju rzepakowym przesmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, bakłażana i paprykę. Wszystko razem smażymy, aż warzywa się zarumienią.
W tym czasie płuczemy soczewicę pod bieżącą wodą. Gdy warzywa są już zrumienione wsypujemy soczewicę i całość zalewamy wodą. początkowo wlałam około 2 szklanek wody, a potem uzupełniałam ją w miarę jak soczewica wciągała ją w siebie uważając, aby się nie przypaliło. Gdy soczewica jest miękka dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok.10 min. co jakiś czas mieszając. Gotowe dania wykańczamy pestkami słonecznika i dyni



Komentarze

  1. Same pyszności! Ostatnio z soczewicy robiłam kotleciki więc w przyszłym tygodniu dla urozmaicenia przygotuję Twoje danie na obiad :) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie frykasy to ja lubię. A szczególnie, że jest to danie jednogarnkowe, na bazie pomidorów i do tego wege. Idealne menu na wakacyjny obiad. Pycha :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednogarnkowe pyszne wege to jest to mimo że wegańska nie jestem :)

      Usuń
  3. Sympatyczne i smakowite danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zastanawiałam się co zrobić z tą moją soczewica. Wygląda, ze mam po problemie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem fanem soczewicy, twoja potrawa wygląda pysznie :) wszystkie składniki mi odpowiadają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Soczewicę bardzo lubię, szczególnie czerwoną. Częściej dodaję ją do zup, niż taki dań, ale Twoja propozycja wygląda bardzo świeżo i pewnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zupkach też soczewica się świetnie sprawdza.

      Usuń
  7. Całkiem smaczna ta Twoja propozycja na soczewicę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. soczewica jest bardzo wdzięcznym składnikiem :) nie dość, że zdrowa, to jeszcze pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham soczewicę - w tym połączeniu musi być obłędna!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz