Soczewica czerwona z warzywami

Dzisiejszy obiadek wzorowany był na ostatnim moim wpisie ciecierzyca z warzywami w sosie pomidorowo-paprykowym . Przepis został trochę przerobiony pod względem tego co było w domu, a także smaku jaki chciałam osiągnąć. Z racji ciepłego ładnego dnia chciałam danie świeże, kwaskowe i lekkie i to udało mi się osiągnąć.

Składniki:
200 g czerwonej soczewicy,
2 cukinie,
1 bakłażan,
1 papryka czerwona,
1 cebule czerwona,
3 ząbki czosnku,
200 g koncentratu pomidorowego,
2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika,
2 łyżki łuskanych ziaren dyni,
1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej,
1 łyżka oleju rzepakowego,
sól,
pieprz.

Przygotowanie:
W dużym garnku na oleju rzepakowym przesmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, bakłażana i paprykę. Wszystko razem smażymy, aż warzywa się zarumienią.
W tym czasie płuczemy soczewicę pod bieżącą wodą. Gdy warzywa są już zrumienione wsypujemy soczewicę i całość zalewamy wodą. początkowo wlałam około 2 szklanek wody, a potem uzupełniałam ją w miarę jak soczewica wciągała ją w siebie uważając, aby się nie przypaliło. Gdy soczewica jest miękka dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok.10 min. co jakiś czas mieszając. Gotowe dania wykańczamy pestkami słonecznika i dyni



Komentarze

  1. Same pyszności! Ostatnio z soczewicy robiłam kotleciki więc w przyszłym tygodniu dla urozmaicenia przygotuję Twoje danie na obiad :) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie frykasy to ja lubię. A szczególnie, że jest to danie jednogarnkowe, na bazie pomidorów i do tego wege. Idealne menu na wakacyjny obiad. Pycha :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednogarnkowe pyszne wege to jest to mimo że wegańska nie jestem :)

      Usuń
  3. Sympatyczne i smakowite danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zastanawiałam się co zrobić z tą moją soczewica. Wygląda, ze mam po problemie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem fanem soczewicy, twoja potrawa wygląda pysznie :) wszystkie składniki mi odpowiadają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Soczewicę bardzo lubię, szczególnie czerwoną. Częściej dodaję ją do zup, niż taki dań, ale Twoja propozycja wygląda bardzo świeżo i pewnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Całkiem smaczna ta Twoja propozycja na soczewicę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. soczewica jest bardzo wdzięcznym składnikiem :) nie dość, że zdrowa, to jeszcze pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham soczewicę - w tym połączeniu musi być obłędna!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham soczewicę od kiedy po raz pierwszy spróbowałam tego warzywa.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo pyszny przepis, polecam każdemu. Robię często dziecko ponieważ jest bardzo zdrowe! super!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz