środa, 18 września 2013

Adżyka


Poniższy przepis dostałam od wujka, kŧóry pochodzi z Ukrainy.
Składniki: 5 słodkich papryk, 5 ostrych papryczek, 2 główki czosnku, 1 pęczek koperku, sól, 250 gram koncentratu pomidorowego.
Przygotowanie: Wszystkie składniki zemleć w maszynce do mięsa, oprócz koperku który drobno pokroić. Wszystko posolić i przełożyć do garnka. Gotować ok. 2,5 godziny na wolnym ogniu bez przykrycia, aby sos odparowywał. Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy i doprowadzić do zagotowania, często mieszając. Włożyć gorące w słoiki, zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Powyższy przepis jest przepisem oryginalnym. Biorąc te małe papryczki wychodzi bardzo ostra pasta. A ja za każdym razem gdy robię adżykę coś modyfikuje, a to zrobię łagodniejszą, a to ostrzejszą, a to z koperkiem, a to bez koperku. Ponieważ poprzednia była z koperkiem tym razem zrobiłam bez niego. Oto proporcje jakie dałam tym razem:

Składniki: 7 papryk słodkich, 5 średnio ostrych (takie długie wąskie papryki), 2 i 1/2 główki czosnku, 
2 i 1/2łyżeczki soli, 3 słoiczki koncentratu pomidorowego Pudliszki po 210 gr.
Wykonanie jak powyżej. Przy tych proporcjach wyszła delikatna pasta, którą spokojnie można by było podostrzyć. 
Jeżeli ktoś będzie chciał robić swoje proporcje, proponuję próbować masę paprykowo czosnkową podczas robienia, ale należy pamiętać, ze po dodaniu koncentratu smak sie złagodzi.

Adżykę stosuję do różnych rzeczy. Jako dodatek do kanapki, jako dip do warzyw czy chipsów, do marynaty mięs, jako dodatek do pieczonych bakłażanów czy pieczonej faszerowanej papryki.


Z całości wyszło mi 9 małych słoiczków od 190 do 250 gr. Polecam robić w mniejszych słoiczkach.

Moja rada: używajcie rękawiczek do "zabawy" z ostrą papryką, bo trudno jest sie potem pozbyć kapsaicyny z rąk mimo kilkakrotnego mycia. 






1 komentarz:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogami, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń