Z okazji dnia matki wypadało by czymś ugościć moje maleństwa. Z tej okazji pojawiły się ciasteczka chałwowe w trochę zmienionej formie z dodatkiem kakao mąki żytniej 2000. Tutaj przepis do jasnej wersji ciasteczek chałwowych.
Składniki (na około 60 ciastek): 1 szklanka tahini (pasty sezamowej), 1 łyżka gorzkiego kakao, 1 szklanka mąki pszennej, 2 szklanki mąki żytniej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru pudru, 200 g masła, w temperaturze pokojowej, opcjonalnie: ziarna sezamu do dekoracji, jeśli ciasto wychodzi za suche można dodać 2 łyżki wody.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować. Można również wyrobić ręcznie lub mikserem.
Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia lub specjalną matą), lekko spłaszczać dłonią. Piec w temperaturze 180°C przez około 13 - 15 minut. Uwaga są bardzo kruche trzeba chwileczkę poczekać zanim przeniesie się je z blachy.
Tym razem użyłam tahini kupnego. które zostało nam po robieniu humusu.
Na zdjęciu ciasteczka upieczone oraz druga porcja, która czeka na wejście do piekarnika.
Składniki (na około 60 ciastek): 1 szklanka tahini (pasty sezamowej), 1 łyżka gorzkiego kakao, 1 szklanka mąki pszennej, 2 szklanki mąki żytniej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru pudru, 200 g masła, w temperaturze pokojowej, opcjonalnie: ziarna sezamu do dekoracji, jeśli ciasto wychodzi za suche można dodać 2 łyżki wody.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować. Można również wyrobić ręcznie lub mikserem.
Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia lub specjalną matą), lekko spłaszczać dłonią. Piec w temperaturze 180°C przez około 13 - 15 minut. Uwaga są bardzo kruche trzeba chwileczkę poczekać zanim przeniesie się je z blachy.
Tym razem użyłam tahini kupnego. które zostało nam po robieniu humusu.
Na zdjęciu ciasteczka upieczone oraz druga porcja, która czeka na wejście do piekarnika.
Jedno z najlepszych polaczen na swiecie: chalwa i czekolada!
OdpowiedzUsuń:)
Dziekuje za udzial w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Mój syn, który lubi słodycze, ale nie rzuca się na nie i wie kiedy przestać jeść niestety tym razem musiałam mu ograniczyć bo ciągle podchodził po kolejne i kolejne ... :) a na dziś już prawie nic nie zostało :(
OdpowiedzUsuń