wtorek, 26 maja 2015

Ciasteczka chałwowe czekoladowe

Z okazji dnia matki wypadało by czymś ugościć moje maleństwa. Z tej okazji pojawiły się ciasteczka chałwowe w trochę zmienionej formie z dodatkiem kakao mąki żytniej 2000. Tutaj przepis do jasnej wersji ciasteczek chałwowych.

Składniki (na około 60 ciastek): 1 szklanka tahini (pasty sezamowej), 1 łyżka gorzkiego kakao, 1 szklanka mąki pszennej, 2 szklanki mąki żytniej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru pudru, 200 g masła, w temperaturze pokojowej, opcjonalnie: ziarna sezamu do dekoracji, jeśli ciasto wychodzi za suche można dodać 2 łyżki wody.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować. Można również wyrobić ręcznie lub mikserem.
Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia lub specjalną matą), lekko spłaszczać dłonią. Piec w temperaturze 180°C przez około 13 - 15 minut. Uwaga są bardzo kruche trzeba chwileczkę poczekać zanim przeniesie się je z blachy.
Tym razem użyłam tahini kupnego. które zostało nam po robieniu humusu.

Na zdjęciu ciasteczka upieczone oraz druga porcja, która czeka na wejście do piekarnika.


Wiosenne słodkości!Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015

2 komentarze:

  1. Jedno z najlepszych polaczen na swiecie: chalwa i czekolada!
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój syn, który lubi słodycze, ale nie rzuca się na nie i wie kiedy przestać jeść niestety tym razem musiałam mu ograniczyć bo ciągle podchodził po kolejne i kolejne ... :) a na dziś już prawie nic nie zostało :(

    OdpowiedzUsuń