piątek, 16 maja 2014

Gofry

Od dłuższego czasu przymierzaliśmy się do zakupu gofrownicy, ale ciągle nam było nie po drodze, aż wreszcie kupiliśmy naszą rodzimą gofrownicę firmy Dezal. Więcej o naszej gofrownicy będzie w osobnym poście.
Przy pierwszym podejściu postanowiliśmy wykorzystać przepis producenta (oczywiście jak to ja zmniejszając ilość cukru). Gofry wyszły zwarte, treściwe, trochę przypominają w konsystencji sękacza.

Składniki: 0,5 kg mąki pszennej, 4 jajka, 0,4 l mleka, 15 dag masła, 10 dag cukru pudru, 20 g proszku do pieczenia, cukier waniliowy, aromat zapachowy. Dodatki: 330 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, 2 łyżeczki cukru pudru, owoce u nas dziś truskawki i gruszki, oraz dżem wiśniowy
Wykonanie: jajka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Następnie stopniowo dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, roztopione masło pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Gofry podawać z dodatkami lub same. Z podanej porcji wyszło nam 12 gofrów.

Tutaj przepis na kolejne nasze gofry.


                    Złapany prawie w ostatniej chwili goferek z bitą śmietaną, truskawkami i gruszkami

 


Goferek z bita śmietaną i dżemem wiśniowym


Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz