czwartek, 19 maja 2016

Sos musztardowo miodowy

Zainspirowana kupnym sosem, który był dodany do łososia postanowiłam sama zrobić sos musztardowo miodowy. sos jest prosty i szybki w przyrządzeniu. Idealny zarówno do sałatek jak i do mięsa.
W przepisie nie podaję proporcji, bo smak będzie zależał od produktów które dodamy, jeden miód będzie słodszy inny mniej, musztardy tez mają różne smaki ostrości i kwasowości, więc najlepiej samemu dorobić sobie sos pod własny gust. Oprócz tego jedna osoba będzie chciała bardziej słodki więc doda więcej miody, inna bardziej kwaśny doda więcej musztardy. Zalecam robienie z 2 rodzajów musztardy, bo smak jest wtedy bardziej złożony, ale jeżeli mamy tylko 1 w domu sos też wyjdzie nam bardzo smaczny :)
  
Składniki: musztarda dijon, musztarda francuska, miód, olej lub oliwa z oliwek (ja dałam z orzechów włoskich).
Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu wkładamy do miseczki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Sos ten był wykorzystany do sałatka z makaronu fety łososia wedzonego 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz