poniedziałek, 2 maja 2016

Sałatka z makaronu, fety, łososia wędzonego i sałaty w sosie musztardowo miodowym

Zainspirowana ostatnią sałatką z kupnym sosem musztardowym, postanowiłam zrobić sałatkę tym razem z sosem własnej roboty

Składniki: makaron, łosoś wędzony, mix sałat, pomidorki np. cherry, papryka, feta, pestki słonecznika. Sos musztardowo miodowy: miód, musztarda , musztarda , olej z orzechów włoskich.

Przygotowanie: makaron ugotować al dente, ostudzić i przełożyć do miski. Dodać pokrojonego łosoia, pomidorki (w całości lub przekrojone), sałate, pokrojoną paprykę i fete. Posypać pestkami słonecznika, które można wcześniej podprażyć. Całość polać sosem. Sos:  Wszystkie składniki sosu wkładamy do miseczki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W zależności od tego czy chcemy sos bardziej czy mniej słodki dajemy mniej lub wiecej miodu. Ostrość i kwasowość sosu regulujemy dodając różna ilość musztardy. Sama dodawałam składników na smak.


Makaronowy lunchbox do pracyMakaronowy lunchbox do pracy

2 komentarze:

  1. Lubię sałatki z sosem musztardowo-miodowym. Fajny kontrast smaku! Dzięki za udział w mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jeszcze lepiej jak się pomiesza 2 różne musztardy :)

    OdpowiedzUsuń