niedziela, 30 sierpnia 2015

Zupa krem pomidorowo cukiniowa z owocami morza

Tym razem zupa w 2 odsłonach. Dla dzieci zupa była z grzankami, a dla nas z owocami morza. Jeden i drugi dodatek świetnie się skomponowały ze sobą smakowo.
Jako druga prezentuje się zupa z owocami morza.
Składniki: ok 1 kg mięsa (np. łopatka), 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, ok 1,5 kg pomidorów, 5 sztuk cukinii, kawałek kalafiora, mrożone owoce morza, sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie: Do garnka wkładamy mięso i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy je, a w wywarze gotujemy pokrojone warzywa, solimy i pieprzymy do smaku. Gdy warzywa są miękkie zdejmujemy z kuchni  i blendujemy. Stopień rozdrobnienia należy do Was, ja tym razem zblendowałam dosyć mocno. Czas blendowania, można wykorzystać na ugotowanie na parze owoców morza, wkładamy je zamrożone na podkładkę i gotujemy pod przykryciem. Owoce morza bardzo szybko się rozmrażają i osiągają stan ugotowania. Zupę nalewamy do talerzy i wykładamy owoce morza.
Ugotowane mięso z zupy świetnie sprawdza się jako wędlina do kanapek.







Warzywa psiankowate 2015Warzywa psiankowate 2015Pora na pomidora!


3 komentarze:

  1. Ciekawa jestem smaku, bo zupy z owocami morza na wywarze mięsnym jeszcze nie próbowałam.
    Dziękuję za kolejny przepis w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie chciałam to napisać, że ta to wersja dla dorosłych. Super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nam kompozycja z owocami moża bardzo przypadła do gustu :)

    OdpowiedzUsuń