wtorek, 3 marca 2015

Placuszki z kaszy manny

Placuszki są przepyszne, pulchniutkie i delikatne. W sam raz na śniadanie, deser, kolację lub przekąskę.Podobnie jak naleśniki lub placuszki z jabłkami mogą być również daniem obiadowym, który ucieszy nie jednego małego głodomorka :)

Składniki: 1 szklanka kaszy manny, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 2 łyżki cukru (ja dałam cukier ciemny).

Przygotowanie: Szklankę kaszy manny wsypać do miski, zalać mlekiem i pozostawić na 30 minut. Po tym czasie do kaszy włożyć żółtka oraz cukier i wymieszać. Białka ubić na pianę i dodać delikatnie mieszając do masy. Placuszki smażyłam na patelni teflonowej, aby zminimalizować ilość tłuszczu.

Jedliśmy je z nutellą oraz dżemem z aronii, jabłek i gruszek





Zastąp słoik pysznym daniem - III edycjaZastąp słoik pysznym daniem - III edycjaZdrowa przekąska




1 komentarz:

  1. Dziękuję za wzięcie udziału w akcji "Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja". Akceptuję przepis mimo, iż akcja dotyczy dań obiadowych a w opisie postu napisane jest, że: "W sam raz na śniadanie, deser, kolację lub przekąskę". Uważam jednak, że placuszki nadają się również na obiad, stąd moja decyzja o akceptacji :)
    Jeśli to jednak możliwe, bardzo proszę o dopisanie w poście, że placuszki są również dobrym i lekkim drugim daniem. Oczywiście nie narzucam, to tylko propozycja, która pozwoli na utrzymanie przepisu w akcji :) Pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń