Dziś pierwszy raz porwałam się na gęś i był to strzał w 10. Gęsina częściej będzie gościła na naszym stole.
Składniki: pierś z gęsi, sól, majeranek, papryka słodka, czosnek.
Składniki: pierś z gęsi, sól, majeranek, papryka słodka, czosnek.
Przygotowanie: Piersi umyć i osuszyć. Następnie przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, a następie wymieszać z pozostałymi składniami. Marynatą nacieramy piersi, układamy skóra do góry i wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem przekładamy gęś do brytfanny lub innego naczynia, podlewamy niewielka ilością wody i wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika. Pieczemy ok 1,5 godz (moja pierś ważyła 1,3 kg ). Podczas pieczenia podlewamy gąskę wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjmujemy gęś z piekarnika, zostawiamy ok 15 minut i kroimy na kawałki. Podajemy np. z ziemniakami oraz sosem żurawinowym.

Pyszna jest:) My tez będziemy jeść dziś albo jutro.
OdpowiedzUsuńCzekam na przepis na Waszą gąskę :)
OdpowiedzUsuńJedna nocka w solance, pozostałe ok.
OdpowiedzUsuń