Pierś gęsia pieczona

Dziś pierwszy raz porwałam się na gęś i był to strzał w 10. Gęsina częściej będzie gościła na naszym stole.

Składniki:  pierś z gęsi, sól, majeranek, papryka słodka, czosnek.
Przygotowanie: Piersi umyć i osuszyć. Następnie przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, a następie wymieszać z pozostałymi składniami. Marynatą nacieramy piersi, układamy skóra do góry i wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem przekładamy gęś do brytfanny lub innego naczynia, podlewamy niewielka ilością wody i wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika. Pieczemy ok 1,5 godz (moja pierś ważyła 1,3 kg ). Podczas pieczenia podlewamy gąskę wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjmujemy gęś z piekarnika, zostawiamy ok 15 minut i kroimy na kawałki. Podajemy np. z ziemniakami oraz sosem żurawinowym.






Imieniny u cioci

Komentarze

  1. Pyszna jest:) My tez będziemy jeść dziś albo jutro.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekam na przepis na Waszą gąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedna nocka w solance, pozostałe ok.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz