Perliczka z jabłkami i żurawiną

Przepis trochę poczekał na publikację, ponieważ był to mój noworoczny obiad :)

Składniki: 2 perliczki, 4 jabłka, 100 gr żurawiny, 1 szklanka czerwonego wina, sól, pieprz, majeranek.

Przygotowanie: Perliczki oczyścić z ewentualnych piórek, natrzeć solą i pieprzem i zostawić na ok 30 min. W tym czasie przygotować farsz. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i włożyć do miseczki. Dołożyć do niej żurawinę i majeranek - wymieszać. Nadzieniem nadziać perliczki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec ok 1,5 godz. Po 30 minutach podlać winem. Co ok. 15 minut oblewać perliczki sosem jaki wytworzył się na brytfance.




Komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzież to perliczki można dostać? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe połączenie żurawiny i jabłek.
    Serdecznie dziękuję za udział w akcji! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładnie tak jak pisze Białagłowka perliczki kupione w Biedronce. Co jakiś czas mają w ofercie, można zrobić od razu albo zamrozić i później wykorzystać - ja tak czasami robię :) A przed Świętami perliczki mrożone były w Lidlu (jak również przepiórki i bażant).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz