Przepis trochę poczekał na publikację, ponieważ był to mój noworoczny obiad :)
Składniki: 2 perliczki, 4 jabłka, 100 gr żurawiny, 1 szklanka czerwonego wina, sól, pieprz, majeranek.
Przygotowanie: Perliczki oczyścić z ewentualnych piórek, natrzeć solą i pieprzem i zostawić na ok 30 min. W tym czasie przygotować farsz. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i włożyć do miseczki. Dołożyć do niej żurawinę i majeranek - wymieszać. Nadzieniem nadziać perliczki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec ok 1,5 godz. Po 30 minutach podlać winem. Co ok. 15 minut oblewać perliczki sosem jaki wytworzył się na brytfance.
Składniki: 2 perliczki, 4 jabłka, 100 gr żurawiny, 1 szklanka czerwonego wina, sól, pieprz, majeranek.
Przygotowanie: Perliczki oczyścić z ewentualnych piórek, natrzeć solą i pieprzem i zostawić na ok 30 min. W tym czasie przygotować farsz. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i włożyć do miseczki. Dołożyć do niej żurawinę i majeranek - wymieszać. Nadzieniem nadziać perliczki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec ok 1,5 godz. Po 30 minutach podlać winem. Co ok. 15 minut oblewać perliczki sosem jaki wytworzył się na brytfance.

Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńA gdzież to perliczki można dostać? :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńOstatnio widziałam w Biedronce. :)
UsuńAlicja Górska usunęłam podwojony komentarz :)
UsuńBardzo ciekawe połączenie żurawiny i jabłek.
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za udział w akcji! :)
Dokładnie tak jak pisze Białagłowka perliczki kupione w Biedronce. Co jakiś czas mają w ofercie, można zrobić od razu albo zamrozić i później wykorzystać - ja tak czasami robię :) A przed Świętami perliczki mrożone były w Lidlu (jak również przepiórki i bażant).
OdpowiedzUsuń