czwartek, 23 stycznia 2014

Perliczka z jabłkami i żurawiną

Przepis trochę poczekał na publikację, ponieważ był to mój noworoczny obiad :)

Składniki: 2 perliczki, 4 jabłka, 100 gr żurawiny, 1 szklanka czerwonego wina, sól, pieprz, majeranek.

Przygotowanie: Perliczki oczyścić z ewentualnych piórek, natrzeć solą i pieprzem i zostawić na ok 30 min. W tym czasie przygotować farsz. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i włożyć do miseczki. Dołożyć do niej żurawinę i majeranek - wymieszać. Nadzieniem nadziać perliczki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec ok 1,5 godz. Po 30 minutach podlać winem. Co ok. 15 minut oblewać perliczki sosem jaki wytworzył się na brytfance.




7 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzież to perliczki można dostać? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Ostatnio widziałam w Biedronce. :)

      Usuń
    3. Alicja Górska usunęłam podwojony komentarz :)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawe połączenie żurawiny i jabłek.
    Serdecznie dziękuję za udział w akcji! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładnie tak jak pisze Białagłowka perliczki kupione w Biedronce. Co jakiś czas mają w ofercie, można zrobić od razu albo zamrozić i później wykorzystać - ja tak czasami robię :) A przed Świętami perliczki mrożone były w Lidlu (jak również przepiórki i bażant).

    OdpowiedzUsuń