poniedziałek, 31 grudnia 2012

Pani Walewska

Jednym z ciast  które kupowałam a postanowiłam, że kiedyś zrobię były cycki murzynki . Na zrobienie z tej serii czekały do dziś jeszcze 2 ciasta Pani Walewska wreszcie doczekała sie zrobienia wiec pozostało mi jeszcze jedno, które niebawem zostanie zrobione:)
Pani Walewska jest rewelacyjnym ciastem na kruchym spodzie z dodatkiem dżemu porzeczkowego, bezy oraz kremu na bazie budyniu - jednym słowem pychota.
Korzystałam z przepisu niezawodnej kwestii smaku jak zwykle trochę zmieniając.
Jak czyta się przepis ciasto wydaje sie skomplikowane, w praktyce okazuje sie, że nie taki diabeł straszny jak go czytają :)

Składniki:

Placki (ciasto kruche):
2 pełne szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 torebka cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru pudru, 20 dag masła, 4 żółtka, 2 małe słoiczki dżemu z czarnej porzeczki

Masa bezowa: białka z 6 jaj, 2 szklanki cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich - ja ich nie dalam

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 torebka cukru waniliowego, 2 żółtka, 200 g masła

Przygotowanie:


Placki (ciasto kruche): Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka. Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 33 cm. Placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach (aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy). Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni. Ja jeden włożyłam do blachy i tam juz pozostał a ten do przykrycia ułożyłam na papierze i z nim włożyłam do piekarnika.

Masa bezowa: Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej z funkcją termoobiegu).

Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić. Zmiksować masło i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim. Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz