Cycki murzynki


Składniki:

Ciasto:
6 białek,
½ szklanki cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1szklanka wiórków kokosowych,
1 szklanka maku.

Masa:
6 żółtek,
2 budynie waniliowe,
½ l mleka,
kostka masła,
5 dag cukru

Polewa:
tabliczka czekolady (ja wzięłam gorzką),
mleko.
Biszkopty
Przygotowanie:
Ciasto: Ubić 6 białek na sztywno i dodać wiórki, mak i mąkę. Wymieszać, wyłozyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 15 min w temperaturze 170st. (duża tortownica albo blaszka płaska) Ostudzić ciasto.

Masa: Zagotować mleko i dodać budynie rozrobione w małej ilości mleka + żółtka i zagotować. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i dodać zimny budyń i miksować do jednolitej masy. Wyłożyć na ciasto.Biszkopty okrągłe namaczać np. w jakimś likierze albo kawie, (ja namaczałam w mleku) i układać na masie. Polać wszystko masą czekoladową zrobioną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie rozrzedzonej mlekiem. Na wierzchu każdego biszkopta ułozyć 1 rodzynkę i włożyć do lodówki.

Z podanych składników wychodzi duża płaska blacha 28 porcji.


Właśnie z przerażeniem wyliczylam że jedna porcja ma ok. 220kcal.

Komentarze