środa, 15 lutego 2012

Cycki murzynki


Składniki:
Ciasto: 6 białek, ½ szklanki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1szklanka wiórków kokosowych, 1 szklanka maku.
Masa: 6 żółtek, 2 budynie waniliowe, ½ l mleka, kostka masła, 5 dag cukru
Polewa: tabliczka czekolady (ja wzięłam gorzką), mleko. Biszkopty
Przygotowanie:
Ciasto: Ubić 6 białek na sztywno i dodać wiórki, mak i mąkę. Wymieszać, wyłozyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 15 min w temperaturze 170st. (duża tortownica albo blaszka płaska) Ostudzić ciasto.
Masa: Zagotować mleko i dodać budynie rozrobione w małej ilości mleka + żółtka i zagotować. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i dodać zimny budyń i miksować do jednolitej masy. Wyłożyć na ciasto.
Biszkopty okrągłe namaczać np. w jakimś likierze albo kawie, (ja namaczałam w mleku) i układać na masie. Polać wszystko masą czekoladową zrobioną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie rozrzedzonej mlekiem. Na wierzchu każdego biszkopta ułozyć 1 rodzynkę i włożyć do lodówki.

Z podanych składników wychodzi duża płaska blacha 28 porcji.

Właśnie z przerażeniem wyliczylam że jedna porcja ma ok. 220kcal.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz