poniedziałek, 13 marca 2017

Łosoś w zielonym sosie kolendrowym

Kolendra jest jednym z moich ulubionych ziół czy to wykorzystywana do sosów, czy jako dodatek do humusu. Używamy jej zarówno świeżej w liściach jak i w ziarnkach. Tym razem powstał sos do łososia, ale z powodzeniem może być stosowana do innych ryb.
Składniki: łosoś, cytryna, sól, kolendra świeża, czosnek, olej lub oliwa.
Przygotowanie: łososia skrapiamy cytryną, solimy i zostawiamy na chwilę. Rozgrzewamy patelnię lub piekarnik i wkładamy łososia. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości kawałka jakiego robimy. W między czasie robimy sos. Do blendera wkładamy kolendrę, zalewamy olejem, solimy, wciskamy sok z cytryny, dodajemy pokrojony czosnek i całość blendujemy. Ilości składników sosu trudno mi napisać, bo wszystko zależy od ilości jaką robimy. Sos musi być kwaskowy, z wyczuwalna nutą czosnku, ale tak żeby nie przyćmić smaku i zapachu kolendry. Po upieczeniu przekładamy na talerz łososia i polewamy sosem. U nas kolejny raz jest ta potrawa na talerzu, bo wszystkim bardzo zasmakował ten sos.



Jedzmy ryby!

6 komentarzy:

  1. Łosoś to jedna z moich ulubionych rybek. Koniecznie muszę spróbować Twojego sosu. W tej odsłonie jeszcze nie miałem okazji próbować. Brzmi zachęcająco. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam dla wielbicieli kolendry i czosnku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam łososia pod każdą postacią <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam łososia, ale jego cenę zdecydowanie mniej... Tym bardziej zjadłabym Twojego z apetytem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc ja też ceny łososia nie lubię ...

      Usuń