piątek, 17 lutego 2017

Ryba sezamowa

Bo w niedzielę na obiad nie musi być rosół:) Tak na prawdę u nas rzadko kiedy jest rosół, bo nie przepadamy za nim, co innego z pomidorówka, bo ta jest w domu tak często jak starsza latorośl jest chora lub ma wolne. Tym razem jednak na nasz niedzielny obiad była ryba w sezamie. Wersja lżejsza od tej bo panierka delikatniejsza i mniej wciągająca olej, a równie smaczna.

Składniki: filety z ryby, mąka, sezam, jajko, sól, olej
Przygotowanie: na jednym talerzu wymieszać mąkę pół na pół z sezamem i trochę posolić.  Na drugim rozbełtać jajko. Filety ryby pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w jajku, następnie w mące z sezamem i położyć na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor. U nas dość często do ryby pojawia się kapusta kwaszona, szczególnie o tej porze roku gdzie jest dostawcą cennych witamin.




Jedzmy ryby!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz