sobota, 18 lutego 2017

Muffinki marchewkowe z figami

Składniki: 250 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki kakao, 250 g marchwi, 2 jajka, 90 g brązowego cukru, 80 ml oleju, gałka muszkatołowa, 6 suszonych fig.
Przygotowanie: Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao. marchewki umyć, osuszyć i zetrzeć na drobnej tarce. jajka rozmącić, wymieszać z cukrem, olejem, przyprawić odrobiną gałki muszkatołowej. Płynne składniki zmieszać z suchymi, żeby się połączyły. do ciasta wmieszać figi i marchewkę. Ciasto rozłożyć do papilotek, wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec 25 minut na środkowym poziomie. Upieczone muffiny zostawić jeszcze przez 5 minut w formie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz