sobota, 4 lutego 2017

Kurczak w galaretce owocowej

Uwielbiam połączenie kurczaka ze słodka nutą. Przepis już od jakiegoś czasu funkcjonuje w naszej rodzinie. Podpatrzył go na jakimś weselu brat mojej mamy.
Składniki: kurczak (albo w całości albo udka), przyprawy np. sól, pieprz tymianek, papryka słodka lub ostra), brzoskwinie z puszki, galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa
Przygotowanie: Kurczaka przyprawić, pozostawić na noc w piekarniku, a następnie upiec w piekarniku. Ja udka piekłam w 180st, około godziny. Brzoskwinie z puszki osączamy. Robimy galaretkę wg przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do ostudzenia. Gdy przestygnie wkładamy do lodówki, ale musimy uważać żeby za bardzo się nie zsiadła. Upieczone udka studzimy, a następnie oddzielamy mięso od kości i kroimy go w dowolne kawałki. Brzoskwinie z puszki osączamy i kroimy w kawałki. Na półmisku z wyższym rantem układamy na przemian kawałki brzoskwiń i mięso. Wszystko zalewamy lekko tężejącą galaretką.
Do potrawy można dodać rodzynki.




Smaczne a nie tuczy

1 komentarz: