Kruche guziczki

Ciasteczka, które robiliśmy jeszcze przed nasza alergią na mleko. Dzieci się świetnie bawiły wycinając dziurki w guzikach :)

Składniki: 20 dag masła, 15 dag cukru pudru, 35 dag mąki, łyżeczka kakao, jajko, przyprawa do pierników, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

Przygotowanie: Masło pokroić w płatki. Dodać cukier puder, mąkę, przyprawę piernikową, sodę, kakao. Wbić jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Rozwałkować ciasto na grubość ok 5 mm. Foremką wycinać pierniczki, trochę mniejszą zrobić wgłębienie, a następnie słomkami zrobić dziurki. Ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia i piec 12 minut w temp. 175 st.



Komentarze