No i przyszedł ten dzień gdy postanowiłam zrobić najprawdziwsze gołąbki.
Składniki: główka kapusty, 1,5 kg mięsa, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy.
Przygotowanie: Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy wodę. W gorącą wodę wkładamy kapustę i trzymamy ją tam ok. 10 min. Po tym czasie wyjmujemy kapustę, oddzielamy zmięknięte liście, a pozostałą część kapusty wkładamy do garnka na kolejne 10 min. Wszystkie liście muszą być zmięknięte. Z kapusty wybieramy najładniejsze liście. Odcinamy zgrubiałą część nerwu liści. Mięso kupujemy mielone, albo mielimy sami co ja bardziej polecam, bo wtedy wiadomo co mamy, ewentualnie idziemy do sklepu który zmieli nam wybrany przez nas kawałek mięsa. W misce łączymy mięso, podsmażoną pokrojoną delikatnie cebule oraz czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. na liściu kapusty układamy farsz i zawijamy boki kapusty, apotem rolujemy resztę tworząc kształt gołąbka. W garnku na dnie układamy liście kapusty. na nich układamy gołąbki. Zalewamy je gorącą, lekko słoną wodą i gotujemy około 1 godz, tak aby kapusta była miękka. Po ugotowaniu część wywaru odejmujemy i na jego bazie robimy sos pomidorowy. Do wywaru dodajemy sos lub koncentrat pomidorowy doprawiamy do smaku i gotujemy aż zgęstnieje.
Niektórzy do mięsa dodają również ugotowany ryż, ja u kogoś zjem, ale jak robię sama to wolę typowo mięsne gołąbki.

Składniki: główka kapusty, 1,5 kg mięsa, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy.
Przygotowanie: Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy wodę. W gorącą wodę wkładamy kapustę i trzymamy ją tam ok. 10 min. Po tym czasie wyjmujemy kapustę, oddzielamy zmięknięte liście, a pozostałą część kapusty wkładamy do garnka na kolejne 10 min. Wszystkie liście muszą być zmięknięte. Z kapusty wybieramy najładniejsze liście. Odcinamy zgrubiałą część nerwu liści. Mięso kupujemy mielone, albo mielimy sami co ja bardziej polecam, bo wtedy wiadomo co mamy, ewentualnie idziemy do sklepu który zmieli nam wybrany przez nas kawałek mięsa. W misce łączymy mięso, podsmażoną pokrojoną delikatnie cebule oraz czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. na liściu kapusty układamy farsz i zawijamy boki kapusty, apotem rolujemy resztę tworząc kształt gołąbka. W garnku na dnie układamy liście kapusty. na nich układamy gołąbki. Zalewamy je gorącą, lekko słoną wodą i gotujemy około 1 godz, tak aby kapusta była miękka. Po ugotowaniu część wywaru odejmujemy i na jego bazie robimy sos pomidorowy. Do wywaru dodajemy sos lub koncentrat pomidorowy doprawiamy do smaku i gotujemy aż zgęstnieje.
Niektórzy do mięsa dodają również ugotowany ryż, ja u kogoś zjem, ale jak robię sama to wolę typowo mięsne gołąbki.

Przyznam, że z samym mięsem nie jadłam, zawsze w połączeniu z ryżem :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia zawsze z samym mięsem robila, a do tego ziemniaczki :)
Usuń