Chińska patelnia

Jest to przepis na pierwszą potrawę chińską jaką zrobiliśmy dawno temu, a która wraca co i raz do naszej kuchni. Przepis zaczerpnięty jest z książki "Odchudzająca książka kucharska według diety strukturalnej" Marka Bardadyna, która to kiedyś wygrałam, w jakimś konkursie.

Składniki: 200 g ryżu brązowego, 250 g piersi z indyka, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru brązowego, 1 duży por, 1 główka kapusty pekińskiej (ok. 200 g), 2 cebule, 2 marchewki, 2 papryki czerwone, 3 łyżki kiełków soi, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 szklanka bulionu, sól, pieprz, i imbir do smaku.

Przygotowanie: ryż ugotować. W tym czasie mięso z indyka pokroić w paseczki. W miseczce wymieszać sos sojowy z cukrem, dodać do tego mięso i macerować przez co najmniej 15 minut. Por oczyścić i białą jego część pokroić w krążki. Kapustę pekińską pokroić w paseczki. Cebulę obrać i  pokroić w piórka, marchewkę po oczyszczeniu pokroić w słupki. Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek i smażyć na niej warzywa oraz osączone kiełki soi przez około 2 minuty. następnie warzywa zdjąć z patelni i odstawić tak, żeby nie wystygły. Pozostałą część oliwy wlać na patelnię i smażyć na niej mięso, a potem włożyć ugotowany ryż, razem krótko podgrzewać, dodać warzywa, podlać rosołem i jeszcze chwilę podgrzewać. Doprawić do smaku pieprzem, solą, startym imbirem i sosem sojowym.



Komentarze

  1. Lubię chińskie dania, ale z kapustą pekińską jeszcze nie próbowałam. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz