Sernik dwukolorowy

Mam trochę przepisów, które robiłam jakiś czas temu opisałam, ale nie opublikowałam. Teraz wiem, że wielu z nich zbyt szybko nie powtórzę z racji zawartego w nich mleka. Jednym z nich jest przepis na dwukolorowy sernik.

Składniki: Ciasto: 30 dag mąki, 15 dag margaryny, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka śmietany, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 1 kg mielonego białego sera, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 250 ml śmietany kremówki (30% lub 36%), po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, sok z cytryny (dałam około 3 łyżek soku), 2 łyżki kakao.

Przygotowanie: Przygotować ciasto na spód sernika. Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i posiekać z margaryną. Dodać żółtka i  śmietanę i wyrobić ciasto, włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Masa: Żółtka oddzielić od białek. Dodać do twarogu, wsypać cukier, cukier waniliowy, budyń waniliowy i obie mąki. Dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek (łącznie z tymi 2 co pozostały nam z ciasta). Osobno ubić schłodzoną kremówkę. Do utartej masy serowej dodać ubita śmietanę, wymieszać, a następnie połączyć z pianą. Masę podzielić na pół. Do 1 połowy przesiać przez sito kakao i bardzo delikatnie wymieszać, aż masa będzie jednolicie brązowa. Do 2 połowy dodać sok z cytryny. Spód blachy wyłożyć schłodzonym ciastem. Delikatnie i gęsto nakłuć je widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st i upiec na złoty kolor. Lekko wystudzić. Na letnie ciasto wyłożyć masę z kakao, a na nią jasną masę. Masy lekko zamieszać, by częściowo się połączyły i powstały fantazyjne smugi. Piec 100 min w 180 st. Przed zakończeniem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ser go nie oblepia. Wystudzić w otwartym piekarniku.


Komentarze

Prześlij komentarz