poniedziałek, 23 stycznia 2017

Frytki z batatów

Obiadek z frytkami innymi  niz zawsze. 
Składniki: bataty, olej rzepakowy, sól.
Przygotowanie: bataty obrać, umyć, pokroić w paski jak na frytki. Przełożyć do miski, polać olejem i dokladnie wymieszać. Następnie przełożyć na blachę od piekarnika. Włożyć w nagrzany do 200 st piekarnik i piec 30 minut przy grzaniu góra dół. Jeżeli nie bedą zrumienione włączyc funkcję termoobieg i popiec jeszcze 10 minut. Posolić na talerzu.
U nas do frytek z batatów była smażona tołpyga.


2 komentarze:

  1. Bardzo lubimy :) Zdrowy zamiennik ziemniaczanych frytek, plus ten pyszny smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny smak i z duzo mniejszą zawartością tłuszczu niż tradycyjne frytki. W podobny sposób robilismy kidyś frytki marchewkowe - też polecamy :)

      Usuń