wtorek, 27 grudnia 2016

Ciasto z jagodami (bezmleczne)

I nasze drugie świąteczne ciasto i znów bez mleka.
Składniki: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 3 szklanki mąki, 1 szklanka oleju, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, zapach (ja dałam cytrynowy), ok. 300g jagód.
Przygotowanie: Ubijamy jajka z cukrem. Dosypujemy do niej 2,5 szklanki mąki, olej (który wlewamy powoli) i 1 szklankę wody nie przerywając miksowania. Na końcu wsypujemy proszek do pieczenia i dajemy dowolny zapach. Ciasto wylewamy na blachę i posypujemy owocami. Blachę wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180 stopni i pieczemy tak długo, aż włożony do ciasta patyczek będzie zupełnie suchy.
Zrobiłam błąd włożyłam zamrożone jagody i niestety zrobił się trochę zakalec.





Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz