wtorek, 27 grudnia 2016

Ciasto czekoladowe wegańskie

Od teraz będą się u nas częściej pojawiały przepisy na potrawy nie zawierające mleka i jego przetworów, ponieważ okazało się, ze jedno z naszych dzieci ma alergię i musimy całkowicie te produkty wykluczyć.
Padła panika, bo dowiedzieliśmy się 2 dni przed świętami gdy jadłospis był już ustalony. o ile do jedzenia normalnego bez problemu coś się znajdzie to ciasta wszystkie, które wybraliśmy miały niedozwolone produkty. Zaczęłam pytać znajomych, przeglądać blogi i wybraliśmy 2 przepisy.

Przepis na pierwsze nasze świąteczne ciasto został zaczerpnięty z bloga naszej znajomej bieganie od kuchni . Wprowadziłam 3 zmiany (zamiast wanilii dałam aromat waniliowy, dodałam trochę miodu i użyłam mąki razowej pszennej 1850) i powstało pyszne czekoladowe ciasto :)


Składniki: 200g mąki, 3 łyżki stołowe kakao, 50g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka sody, odrobina prawdziwej wanilii, 2 łyżeczki miodu, 5 łyżek stołowych oleju rzepakowego, 250-300ml wody, szczypta soli.

Przygotowanie: Mąkę przesiewamy. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie łyżką. Gotową masę przelewamy do formy i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20-25 minut (ciasto powinno wyrosnąć i być suche w środku przy sprawdzaniu patyczkiem).



Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz