niedziela, 30 października 2016

Schab zapiekany z pieczarkami pod beszamelem

Jak dla mnie jedno z ulubionych połączeń schabu karkowego z pieczarkami. 
 
Składniki: Schab karkowy (ok. 1,5 kg), czosnek, mleko, mąka, masło, śmietana, starty żółty ser, pieczarki, cebula.
Przygotowanie: Schab naszpikować czosnkiem, posolić, odstawić na noc do lodówki. Włozyc do naczynia żaroodpornego lub garnka, zalać go do ¾ wysokości wrzącym osolonym mlekiem i wstawić do piekarnika. Po upieczeniu wyjąć mięso a mleko przecedzić i zrobić na jego bazie sos.
Sos: Zrobić zasmażkę z mąki i masła rozprowadzić to mlekiem z mięsa, śmietaną i dodać żółtego startego sera.
Osobno przesmażyć pieczarki (ewentualnie z cebulą). Schab kroimy w plastry. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem przekładamy mięso z pieczarkami, polewamy sosem, wierzch posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy do zrumienienia w temperaturze 180 st.



Andrzejkowa uczta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz