niedziela, 17 lipca 2016

Młode ziemniaczki zapiekane z szynką w sosie musztardowym

Przechodząc koło stoiska z warzywami zobaczyłam malutkie ziemniaczki i przypomniałam sobie o tym daniu, które ostatnio robiłam chyba z 6 lat temu. Dziś wielki powrót zapiekanych ziemniaczków na nasz stół.
 
Składniki: 1 kg młodych ziemniaków, ok. 50 dag wędlin (szynki, wędzonki, boczku), 2 cebule (ok. 20 dag), 3 dag masła lub margaryny, 3 dag mąki pszennej, szklanka bulionu, szklanka mleka, 2 łyżki ostrej musztardy, majeranek świeży lub suszony, sól, biały pieprz.

Przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć jeśli są za duże przekroić na pół. Gotować w osolonej wodzie ok 15 minut. Wędlinę pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki (ja pokroiłam trochę drobniej), zeszklić na maśle, oprószyć mąką, wlać bulion i mleko. Dokładnie wymieszać. Gotować sos przez 5 minut. Przyprawić musztardą, solą, pieprzem i majerankiem. Ziemniaki i szynkę włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać przyrządzonym sosem. Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.





To my! Młode kartofelki 2016To my! Młode kartofelki 2016




2 komentarze:

  1. proste i smaczne :) dzięki za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo czasami o to chodzi żeby smacznie zjeść, a się za dużo nie narobić :)

      Usuń