Jak dla mnie idealne połączenie kakao/czekolada i wiśnie i tak powstało poniższe ciasto.
Składniki: 4 szklanki mąki, 3/4 szklanki śmietany 30%, 1 szklanka jogurtu, 4 łyżki kakao, 4 jajka, 1 szklanka oleju, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kg wiśni.
Przygotowanie: Przesiane: mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier wymieszać. W osobnej miseczce roztrzepać jajka, śmietanę, jogurt i olej. Mokre i suche składniki połączyć i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na wierzch wyłożyć wydrylowane wiśnie i delikatnie docisnąć. Piec 1 godzinę w 180 st.
Składniki: 4 szklanki mąki, 3/4 szklanki śmietany 30%, 1 szklanka jogurtu, 4 łyżki kakao, 4 jajka, 1 szklanka oleju, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kg wiśni.
Przygotowanie: Przesiane: mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier wymieszać. W osobnej miseczce roztrzepać jajka, śmietanę, jogurt i olej. Mokre i suche składniki połączyć i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na wierzch wyłożyć wydrylowane wiśnie i delikatnie docisnąć. Piec 1 godzinę w 180 st.
Bardzo lubię takie szybkie, łatwe ciasta!
OdpowiedzUsuńIdealne na ostatnia chwilę...
:)
Miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Na jak dużą blachę jest ten przepis? Wydaje mi się, że ciasta wychodzi dość dużo, są 4 szklanki mąki itd. Na zdjęciu ciasto jest raczej niskie, takie właśnie jak lubię, chciałabym zrobić podobne. Pozdrawiam, Anna
OdpowiedzUsuńJa mam sporą blachę 24x32 cm. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku, Iza
Usuń