poniedziałek, 21 marca 2016

Placuszki bananowe z kefirem

Kolejne śniadaniowe placuszki z dodatkiem banana. Tym razem jako składnik zmienny wystąpił kefir, dzięki któremu placuszki są trochę kwaskowe.


Składniki: 1 banan, kefir, cukier ciemny (odrobinka, ale można też pominąć), 1 jajko, mąka (tyle aby uzyskać konsystencje gęstej śmietany).
Przygotowanie: banana rozgniatamy widelcem, dodajemy kefir, jajko, cukier i razem mieszamy widelcem. Na koniec dodajemy mąki i mieszamy. Nakładamy na patelnie i smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy same lub z dowolnym dodatkiem dżem, krem czekoladowy, miód. U mnie tym razem kilka placuszków zjedliśmy z miodem truskawkowym, który w ramach eksperymentu zakupiłam jakiś czas temu.
Trudno mi podać szczegółowy przepis, bo kefir i mąkę dodawałam na oko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz