wtorek, 9 lutego 2016

Indyk cynamonowy z mleczkiem kokosowym

Jakiś czas temu mieliśmy z mężem fazę na kuchnie wschodnią. Ostatnio za sprawa oferty Biedronkowej wróciła ochota na wschodnie smaki i tak powstał ten przepis.

Składniki: 700-800 gr indyka (polecam udziec indyczy bez kości), cynamon, pieprz, sos sojowy, 1 puszka mleczka koksowego, sok z cytryny do smaku.

Przygotowanie: indyka pokroić w kostkę posypać cynamonem (ilość wg upodobań, ale nie może być za dużo żeby nie zabić smaku mleczka kokosowego), mielonym pieprzem, polać sosem sojowym. Wszystko wymieszać i pozostawić na ok 1-2 godziny. Po tym czasie wrzucić mięso na patelnie i obsmażyć. Następnie podlewamy mleczkiem kokosowym i dusimy ok 20 minut. W połowie duszenia dodajemy soku z cytryny. Jeżeli sos wyjdzie za rzadki możemy go albo odparować albo zagęścić mąką pamiętając o wcześniejszym zahartowaniu jej, żeby nie powstały grudki.
Mięso zostało podane z zielonym makaronem z tapioką i zieloną herbatą.  


Walentynki 2016 - Czym TO się je?

2 komentarze:

  1. Wspaniale nie tylko na Walentynki!
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji walentynkowej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda :) Szybkie proste danie na każdą okazje :)

    OdpowiedzUsuń