Jakiś czas temu mieliśmy z mężem fazę na kuchnie wschodnią. Ostatnio za sprawa oferty Biedronkowej wróciła ochota na wschodnie smaki i tak powstał ten przepis.
Składniki: 700-800 gr indyka (polecam udziec indyczy bez kości), cynamon, pieprz, sos sojowy, 1 puszka mleczka koksowego, sok z cytryny do smaku.
Przygotowanie: indyka pokroić w kostkę posypać cynamonem (ilość wg upodobań, ale nie może być za dużo żeby nie zabić smaku mleczka kokosowego), mielonym pieprzem, polać sosem sojowym. Wszystko wymieszać i pozostawić na ok 1-2 godziny. Po tym czasie wrzucić mięso na patelnie i obsmażyć. Następnie podlewamy mleczkiem kokosowym i dusimy ok 20 minut. W połowie duszenia dodajemy soku z cytryny. Jeżeli sos wyjdzie za rzadki możemy go albo odparować albo zagęścić mąką pamiętając o wcześniejszym zahartowaniu jej, żeby nie powstały grudki.
Mięso zostało podane z zielonym makaronem z tapioką i zieloną herbatą.
Składniki: 700-800 gr indyka (polecam udziec indyczy bez kości), cynamon, pieprz, sos sojowy, 1 puszka mleczka koksowego, sok z cytryny do smaku.
Przygotowanie: indyka pokroić w kostkę posypać cynamonem (ilość wg upodobań, ale nie może być za dużo żeby nie zabić smaku mleczka kokosowego), mielonym pieprzem, polać sosem sojowym. Wszystko wymieszać i pozostawić na ok 1-2 godziny. Po tym czasie wrzucić mięso na patelnie i obsmażyć. Następnie podlewamy mleczkiem kokosowym i dusimy ok 20 minut. W połowie duszenia dodajemy soku z cytryny. Jeżeli sos wyjdzie za rzadki możemy go albo odparować albo zagęścić mąką pamiętając o wcześniejszym zahartowaniu jej, żeby nie powstały grudki.
Mięso zostało podane z zielonym makaronem z tapioką i zieloną herbatą.

Wspaniale nie tylko na Walentynki!
OdpowiedzUsuń:)
Dziekuje za udzial w akcji walentynkowej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
To prawda :) Szybkie proste danie na każdą okazje :)
OdpowiedzUsuń