Muffiny czekoladowe z żurawiną

Wakacje dobiegają końca, a właściwie już dobiegły. Dziś po raz kolejny byliśmy z dziećmi na placu zabaw, a co najlepiej je pokrzepi jak nie pyszne muffinki maminej roboty zjedzone przy stoliku na środku piaskownicy. Syn uwielbia żurawinę i to on poprosił o jej dodatek do ciastek.

Składniki: 250 g mąki, 2 1/2 łyżeczki proszku, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżki kakao, 1 jajko, 100 g cukru, 80 ml oleju, 250 g jogurtu naturalnego, 100 g żurawiny suszonej.
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. W zagłębienia blaszki włożyć papilotki. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Jajko rozmącić, wymieszać z cukrem, olejem i jogurtem. Do płynnych składników dodać suche i mieszać je dotąd, aż się połączą w ciasto wmieszać żurawinę. Papilotki napełnić ciastem, muffinki piec 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu jeszcze 5 minut pozostawić w formie, a potem wyjąć i ostudzić.



Uczta pod gołym niebem



Komentarze