Ciasto z jagodami

Ciasto specjalnie dla naszej starszej latorośli, która uwielbia jagody. Przepis zaczerpnięty z ciasto z owocami , ale tym razem dostosowane proporcje do mojej blachy.
Składniki: 4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 8 jajek, 1kostka masła roślinnego/margaryny do pieczenia ja dałam Kasię, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, zapach cytrynowy, 600 gr jagód.  
Przygotowanie: Masło, cukier i cukier waniliowy ukręcić. Ucierając dodawać po 1 jajku, dodać zapach i proszek do pieczenia oraz stopniowo po pół szklanki mąki. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać owocami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 60 min. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.



Na zdjęciu jest filiżanka, którą zamówiłam sobie u Matieu na dzień matki. Zakochałam się w filiżankach Pani Małgosi i zapewne jeszcze nie raz coś u niej zamówię czy to dla siebie czy na prezent.

Lekkie i szybkie dania na upalne dniUczta pod gołym niebem


Komentarze

Prześlij komentarz