niedziela, 14 lipca 2013

Drożdżówki z serem

Niedzielny poranek zaczął sie rodzinnym smakiem na coś słodkiego. Już od jakiegoś czasu kusił mnie przepis na drożdżówki z serem ze strony pracownia wypiekow i dziś postanowiłam go wypróbować na podwieczorko-kolacje.
Ponieważ po pierwszych drożdżówkach pozostał niedosyt postanowiłam je zrobić po raz drugi, tym razem trochę zmodyfikowane nadzienie.

Składniki: Ciasto: 550 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant), 40 g cukru, 2 jajka, 50 g masła lub 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka mleka, szczypta soli.  
Nadzienie I : ok 600-700 g białego sera (użyłam biedronkowego Vitello z wiaderka), 3 łyżki cukru pudru, 1 żółtko, 1 łyżka cukru waniliowego. Do posmarowania: roztrzepane jajko.
Nadzienie II : 500 g sera twarogowego, 400 g serka homogenizowanego waniliowego, rodzynki (ilość wg upodobań ja dałam DUŻO), 2 jajka.


Przygotowanie: Zrobić zaczyn: drożdże wymieszać z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut. W tym czasie lekko podgrzać mleko, dodać masło lub olej, cukier, sól i wymieszać. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Zmieszać z mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie przygotować nadzienie serowe: wszystkie składniki utrzeć.

Z ciasta formować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie napełnić je nadzieniem serowym. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piekarnik nagrzać do 200 st C. W nagrzany piekarnik wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce. Z tej porcji wyszło mi 16 dużych drożdżówek.
Trudno mi podac dokladną ilość serka przy nadzieniu I, gdyż po pierwszej porcji zpakowanej do piekarnika okazało się ze serka jest za mało i musiąłam dorobić. Na każdą drożdżówkę wkładałam czubatą duzą łyżkę masy serowej. Masa serowa jak dla nas wyszła trochę za rzadka dlatego następnym razem zrobię z normalnego sera białego.
W przypadku nadzienia II na każda z 16 drożdżówek wkładalam dużo serka, więc wyszły mocno serowe drożdżóweczki.

                                          Drożdżóweczki przed wejściem do piekarnika ...


                                         .... i po wyjściu z nadzieniem I ... :)


                                          i z nadzieniem II





2 komentarze:

  1. Mniam! Aleś mi smaka narobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, bo są pyszne. Dziś na śniadanko jeszcze nam kilka zostało i zjedliśmy ze smakiem, a z mlekiem smakują wyśmienicie.myślę o tym, żeby zrobic je następnym razem albo z budyniem, albo połączenie budyń+jakiś owoc lub ser+jakiś owoc.

    OdpowiedzUsuń