piątek, 1 maja 2015

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Bo kto powiedział, że tort musi być tradycyjny? U nas po raz kolejny w roli tortu sprawdzil się sernik na zimno. Tym razem przekładany brzoskwiniami.

Składniki: serek homogenizowany naturalny 500 g, 3 galaretki  u mnie były cytrynowe, 3 opakowania śmietany 30% (po 330 g), brzoskwinie w puszce, 1/4 szklanki cukru, 3 szklanki wrzątku do przygotowania galaretek.

Przygotowanie: Galaretki rozpuścić we wrzątku i pozostawić do ostygnięcia. Serki ukręcić z cukrem, 2 opakowania śmietany ubić. Galaretki zimne wlać do serka i zmiksować. Na koniec dodać ubitą śmietanę i wymieszać. Połowę lekko tężejącej masy wlać do tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub folią aluminiową. Na masę wyłożyć pokrojone brzoskwinie z puszki (1 brzoskwinię zostawić), po czym zalać pozostałą częścią masy. Gdy ciasto stężeje wyjąć z tortownicy i przełożyć na patere lub duży talerz i udekorować. 1 opakowanie bitej śmietany ubić na sztywno. 1 brzoskwinię zblendować po czym wymieszać z bita śmietaną. Tak przygotowaną śmietaną obłożyć boki tortu oraz wykonać dowolną dekorację na wierzchu.



fabryka sernika
Wiosenne słodkości!

2 komentarze:

  1. Na lato - idealny :)
    Rozkoszny psiak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ukrywam, że dziecię było pod dużym wrażeniem pieska, tak dużym że był problem ze skupieniem się i zgaszeniem świeczki :)

    OdpowiedzUsuń