poniedziałek, 16 lutego 2015

Potrawka z indyka z marchewką

Pyszna i szybka potrawka z drobiu.


Składniki: 1/2 kg marchewki, 1/2 kg udźca indyka bez kości, cynamon, estragon,curry, pieprz, sól.

Przygotowanie: do garnka wlać trochę wody i doprowadzić do wrzenia. W tym czasie mięso pokroić na mniejsze kawałki, a marchewkę w plasterki lub półplasterki. Do gotującej się wody wrzucić mięso, przemieszać i potrzymać na większym ogniu, aby całe mięso zmieniło kolor, zmniejszyć temperaturę pod garnkiem. dodać przyprawy  cynamon, estragon, pieprz, sól, a jeżeli ktoś lubi również curry. Trochę poddusić, a potem dodać marchewkę i dusić razem do miękkości. Podawać z ryżem lub makaronem.
Potrawę tą co i raz robiłam podczas karmienia dziecka, wtedy robiłam delikatną bez curry, z małą ilością pieprzu - pozostałe przyprawy dają ciekawy słodkawy aromat.



Zastąp słoik pysznym daniem - III edycjaWalentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015Zimowy Obiad




1 komentarz:

  1. Bardzo lubie takie potrawy...
    Szybkie i uniwersalne!
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń