czwartek, 22 stycznia 2015

Sałatka z rukoli i gorgonzoli z owocami

Świetna sałateczka odpowiednia na każdą porę dnia, a składniki dostępne przez cały rok, a dodatkowo z niezbyt wysokim indeksem glikemicznym (o ile nie weźmiemy dojrzałych bananów).
Składniki: rukola, banan (najlepiej niedojrzały, bo jest zdrowszy i ma niższy indeks glikemiczny), ser gorgonzola, pomarańcza, orzechy włoskie, pieprz, oliwa z oliwek lub olej z zimnego tłoczenia, ocet.
Przygotowanie: rukolę umyć i osuszyć. Banana, pomarańczę i ser pokroić w kawałki. Orzechy włoskie rozłupać i podzielić na mniejsze kawałki, dołożyć do sałatki. Popieprzyć, dodać trochę oliwy, octu i wymieszać.




Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczęNiski IG czyli świadome odżywianie



Niskokaloryczny styczeńNiskokaloryczny styczeń



4 komentarze:

  1. Robię podobną z gruszką i gorgonzolą. Jedna z moich ulubionych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez robię z gruszką http://kuchnia-w.blogspot.com/2012/10/saatka-z-rukoli-gruszek-i-orzechow.html ale, ze dziś gruszek w domu nie było a były inne owoce to postanowiłam poeksperymentować i się udało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie sałatki :) Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm pycha!
    Zapraszam do siebie na zupę krem z pieczonych buraków!:)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń