Ciasto razowe bananowe troche inaczej

Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku troszeczkę zmodyfikowany. Robiłam go już wiele razy, ale jakoś zazwyczaj w okresie jesienno - zimowym, kiedy nie kupi się śiweżych owoców, a dodatek cynamonu, czy przyprawy do piernika, oznajmia ze juz nie długo święta :)

Składniki:1 i 3/4 szklanki mąki żytniej razowej, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu (+ po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej, kardamonu, goździków), 1/4 szklanki brązowego cukru, 40 g suszonej żurawiny, , 40 g rodzynek, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 2 jajka, 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 1/4 szklanki miodu, 1/4 szklanki jogurtu naturalnego, 3 średnie dojrzałe banany. Forma keksowa o wymiarach około 8,5 cm x 27 cm (mierzona po dnie), posmarowana oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i wysypana otrębami żytnimi lub pszennymi.

Przygotowanie: 
   Piekarnik nagrzać do 165 stopni. Obydwie mąki przesiać do dużej miski i dodać wszystko co pozostało na sitku (otręby). Dodać sól, sodę, cynamon, gałkę, kardamon i goździki. Wymieszać, dodać cukier, żurawinę, rodzynki, orzechy i znów wymieszać.
   Do drugiej miski wbić jajka, dodać oliwę, miód, jogurt. Wymieszać rózgą na jednolitą masę, następnie dodać rozgniecione widelcem banany i wymieszać łyżką. Połączyć delikatnie łyżką z suchymi składnikami z drugiej miski.
   Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową kratkę. Piec przez 55 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, 





W orzechowym raju 3








Świąteczne słodkości!Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

Komentarze

  1. Z racji tego, że na ostatniej imprezie było sporo dzieci, a nie wszystkie moga jeść orzechy bo albo jeszcze wiek na to nie pozwala albo mają alrgie ciasto to zrobiłam z samymi rodzynkami i żurawiną - szybko znikało ze stołu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz