Jakoś tak naszło nas na drożdżowe. Padło na przepis ze strony mojewypieki
Przepis trochę zmieniony, bo w oryginale jest to przepis ze śliwkami, a ja zrobiłam z samą kruszonką, a zamiast aromatu waniliowego dodałam śmietankowy.
Kruszonka jest wg przepisu który kiedyś robiłam.
Składniki na zaczyn: 4 łyżeczki suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych, 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/4 łyżeczki cukru Ponadto na ciasto: 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego, szczypta soli, 1/4 kostki rozpuszczonego masła* , 1 jajko, 1 żółtko. I na kruszonkę: 100 g mąki, 50 g masła, 40 g cukru, łyżka cukru waniliowego
Przepis trochę zmieniony, bo w oryginale jest to przepis ze śliwkami, a ja zrobiłam z samą kruszonką, a zamiast aromatu waniliowego dodałam śmietankowy.
Kruszonka jest wg przepisu który kiedyś robiłam.
Składniki na zaczyn: 4 łyżeczki suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych, 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/4 łyżeczki cukru Ponadto na ciasto: 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego, szczypta soli, 1/4 kostki rozpuszczonego masła* , 1 jajko, 1 żółtko. I na kruszonkę: 100 g mąki, 50 g masła, 40 g cukru, łyżka cukru waniliowego
Przygotować
zaczyn. Do dużego naczynia wlać mleko i dodać drożdże. Dodać mąkę,
cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Po tym
czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i
elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę czasu,
aż podwoi objętość.
W
międzyczasie przygotować kruszonkę. Na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier i cukier waniliowy, a po chwili mąkę, odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić. Dużą
blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na
nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć obok siebie połówki śliwek (stroną
rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia
na pół godziny.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz