wtorek, 30 września 2014

Mus czekoladowy z rodzynkami

Taka oto niespodzianka dla moich chłopaków. Zrobiona na szybko gdy dzieci spały. Inspiracja z książki "Desery ponad 100 wspaniałych przepisów".

Składniki: 100 g czekolady (70%), 150 ml śmietanki 18%, 300 ml śmietanki 30% lub 36%, 1 łyżka cukru pudru, esencja rumowa, rodzynki, marcepan (do dekoracji)

Przygotowanie: W rondlu o grubym dnie umieścić czekoladę oraz śmietanę 18%. Ostrożnie podgrzewać, mieszać dosyć często żeby nic się nie przypaliło i czekać, aż czekolada się roztopi. Wymieszać na gładką masę, po czym zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Śmietankę 30 lub 36% ubijać mikserem z dodatkiem cukru pudru, aż stanie się gęsta, lecz nie sztywna. Do śmietanki dodać kilka kropel esencji rumowej oraz ostudzoną masę czekoladową i wymieszać mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie. Do pucharków włożyć łyżkę musu i posypać ją rodzynkami, następnie wyłożyć trochę musu i znów posypać rodzynkami, jak mamy jeszcze miejsce w pucharku jeszcze raz wyłożyć mus. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Przed podaniem udekorować. Ja posypałam rodzynkami i zrobiłam różyczki z masy marcepanowej. można tez udekorować skrawkami czekolady.


Ciacho na widelcu

2 komentarze:

  1. Lubię takie desery z czekoladą. Zapisuję do wypróbowania :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę się odezwać po wypróbowaniu :)

    OdpowiedzUsuń