wtorek, 23 września 2014

Golonka w piwie

Temat znany większości z Was, ale u nas go jeszcze nie było wiec zapraszamy :)
Składniki: golonki przednie, 1/2 litra jasnego piwa, marchewka, pietruszka, seler, cebula, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz w ziarnach.

Przygotowanie: Golonkę oczyszczamy z pozostałości po szczecinie. Następnie myjemy ją, wkładamy do garnka, dodajemy marchewkę, pietruszkę, selera, cebule, czosnek (w ząbkach), liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól i zalewamy wodą. Gotujemy około 2 godzin. Po tym czasie golonki wyjmujemy (wywar pozostawiamy do podlewania podczas pieczenia), układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym  i zalewamy piwem. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W czasie pieczenia kilkukrotnie podlewamy wywarem lub z sosem z pieczenia.





Tydzień z piwem w tle v. IITydzień z piwem w tle


2 komentarze:

  1. taka golonka byłaby spełnieniem marzeń mego męża ;)
    dziękuję za dodanie tego przepisu do mojej akcji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojjj pewnie nie jednego męża a i nie jednej żony, co by mąż taka zrobił :D

    OdpowiedzUsuń