Drożdżówki z marcepanem

Kolejna odsłona drożdżóweczek. Tym razem w wersji z marcepanem i budyniem.

 Składniki: Ciasto: 550 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant), 40 g cukru, 2 jajka, 50 g masła lub 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka mleka, szczypta soli, opakowanie budyniu waniliowego, 1/2 litra mleka, 1 1/2 łyżki cukru, 1/2 paczki cukru waniliowego, marcepan

Przygotowanie: Zrobić zaczyn: drożdże wymieszać z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut. W tym czasie lekko podgrzać mleko, dodać masło lub olej, cukier, sól i wymieszać. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Zmieszać z mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość.
W czasie gdy ciasto będzie rosło zrobić budyń. Mleko wlać do garnka zostawiając 1/4 szklanki. Do mleka w garnku dosypać cukier, cukier waniliowy i zagotować. W odlanym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozmieszany proszek i ciągle mieszając zagotować. Odstawić do wystudzenia.
Z ciasta formować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie włożyć w nie rozpłaszczony kawałek marcepana, a następnie nałożyć na niego budyń. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piekarnik nagrzać do 200 st C. W nagrzany piekarnik wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce. Z tej porcji wyszło mi 16 dużych drożdżówek.

                                     Jak się przypatrzeć to widać tu trochę marcepana :)

Szkolne śniadania

Komentarze

Prześlij komentarz