Placki z cukini i ryżu z sosem tzatziki

Przepis wykorzystany z ulotki Lidla z tygodnia greckiego, napisany przez Karola Okrasę.

Składniki: Placki: 1 cukinia (pozbawiona gniazd nasiennych, starta na tarce o grubych oczkach, 150 g ryżu białego ugotowanego, 3-4 łyżki mąki pszennej, 3-4 łyżki suszonych pomidorów pokrojonych na kawałki, 1 jajko, 2 ząbki czosnku,, posiekane, 2-3 łyżki jogurtu greckiego, niewielka ilość oregano, olej do smażenia, sól i pieprz do smaku. Sos tzatziki: ogórek umyty, pokrojony w kostkę, wcześniej posypany odrobioną soli, odcedzony, 220 g jogurtu greckiego, 3/4 pęczka świeżej mięty, 1 ząbek czosnku, posiekany, niewielka ilość soli i pieprzu, 100 g oliwek zielonych pokrojonych w kosteczkę, niewielka ilość soku z cytryny sparzonej i wyszorowanej.

Przygotowanie: Placki: Starta na tarce cukinie wrzucamy do miski, dodajemy do niej ryż oraz mąkę. Następnie do składników dodajemy suszone pomidory, jajko, doprawiamy odrobiną oregano, dodajemy posiekany czosnek. Na końcu do masy dodajemy 2-3 łyżki jogurtu greckiego. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, następnie odstawiamy na 3-4 minuty. Następnie sprawdzamy konsystencję, jeśli jest taka potrzeba dodajemy szczyptę mąki. Na patelni z odrobiną oleju smażymy małe okrągłe placki z przygotowanej masy. Placki smażymy na złoty kolor mniej więcej po 3 minuty z każdej strony. Sos tzatziki: Do miski przekładamy jogurt grecki oraz świeżą miętę. Następnie do sosu wrzucamy ząbek posiekanego czosnku, przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy pokrojonego i odcedzonego ogórka oraz pokrojone oliwki. Polewamy odrobiną soku z cytryny. całość mieszamy. Sos wykładamy na placuszki.



Warzywa psiankowate 2014





Warzywa psiankowate 2014

Komentarze

  1. Rozumiem, że przepis zgłoszony został do mojej akcji z uwagi na zawartość suszonych pomidorków, bo cukinia nie jest warzywem psiankowatym ;) Podobają mi się bardzo te placuszki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz