niedziela, 25 maja 2014

Truskawki z dwukolorową bitą śmietaną

Sezon truskawkowy w pełni więc korzystamy z okazji i jemy nie tylko same truskawki, ale czasami z dodatkami. Dziś postanowiłam spróbować zrobić smakową śmietanę - efekt bardzo mi się spodobał, a także wykorzystać bezy, które zostały kupione na prośbę synka i chyba nie do końca mu podeszły, a w deserze super się sprawdziły.

Składniki: truskawki, cukier puder, śmietana 30% lub 36%, ewentualnie bezy.
Przygotowanie: Truskawki umyć, oderwać szypułki. Część pokroić na połówki lub ćwiartki i włożyć do miseczki, a część włożyć do blendera. Do blendera wsypać trochę cukru pudru ja dałam ok 1 łyżeczki i zrobić z tego mus. Śmietanę ubić na sztywno. Na truskawki wyłożyć trochę śmietany i udekorować to łyżeczką musu truskawkowego. Pozostały mus wymieszać ze śmietaną i wyłożyć obok białej śmietany. Całość posypać pokruszonymi bezami.




Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniMilion smaków truskawekNowalijkowe Kucharzenie




2 komentarze: