środa, 21 maja 2014

Angielskie bułki na smietanie

I kolejny przepis z książki  "Muffiny. Małe, ale za to przepyszne".

Składniki: 250 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka suchych drożdży, 1 szczypta soli, 3 łyżki cukru, 75 g masła, 140 ml śmietany, 1 łyżka octu, 1 jajko.
Przygotowanie: Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, drożdżami, solą i cukrem. Dodać masło i widelcem zagnieść kruszonkę. Wymieszać ją ze śmietaną i octem. Zagnieść dosyć twarde ciasto. Na posypanej mąką stolnicy dłońmi formować z ciasta placek grubości 2 cm. Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st (z termoobiegiem 190 st). Okrągłą foremką albo szklanką wyciąć z ciasta krążki i posmarować je rozmąconym jajkiem. Bułeczki piec ok. 15 minut. Najsmaczniejsze jeszcze cieplutkie.

Bułeczki te miały u nas 2 podejścia. Za pierwszym razem zamiast grubości 2 cm zrobiłam mniejsze ok 1 cm no i wyszły bardzo smaczne ... ciasteczka zamiast bułeczek, bo za mało urosły.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz