wtorek, 8 kwietnia 2014

Rolada szpinakowo - łososiowa

I znów przepis który "chodził za mną" od około roku i wreszcie doczekał się realizacji na Sylwestra, w poprzedni weekend zrobiłam go z wykorzystanie sera Turek (mąż został ambasadorem marki Turek dla firmy Streetcom), ale będę go powtarzała nie raz bo roladka jest przepyszna, a najbliższą okazją do powtórki będą Święta :)

Składniki: opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku (450g), 300 g wędzonego łososia w plastrach, 2 serki twarogowe Turek (ja wzięłam 1 z chrzanem i 1 naturalny), 4 jajka, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka masła.

Przygotowanie: na rozgrzaną patelnie wkładamy masło/ Gdy się rozpuści wykładamy szpinak i czekamy aż się rozmrozi. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Dusimy/smażymy na patelni aż nie odparuje woda i ze szpinaku nie zrobi się gęsta bezwodna papka. Do wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka, natomiast z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do szpinakowej masy. Masę wylewamy na blachę (dołączona do piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 170st. Wyjęty z piekarnika szpinak smarujemy serkiem oraz układamy plastry łososia. Następnie zwijamy całość w roladę, przekładamy w folię spożywczą, zawijamy i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Kroimy ostrym nożem.

Jeśli ktoś chciałby się zarejestrowac i też mieć możliwość testowania produktów to zapraszamy tutaj




Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanoc bez glutenu.Wielkanocne Smaki - edycja IV


Dania dla urodyLekka Wielkanoc





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz