Mufinki owsiane z suszonymi morelami

Kolejny przepis z książki  "Muffiny. Małe, ale za to przepyszne" - trochę zmodyfikowany. Tym razem mufinki bardziej zdrowe z dodatkiem płatków owsianych (najlepsze tradycyjne, a nie błyskawiczne), ekologicznych suszonych moreli (nie wyglądają są brązowe, a nie piękne pomarańczowe ale są przepyszne), a do tego miód (można wziąć miód jaki lubimy)

Składniki: 80 g suszonych moreli, 100 g płatków owsianych, 200 g jogurtu, 180 g mąki, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 jajko, 120 g miodu, 80 ml oleju.

Przygotowanie: Morele pokroić w drobną kostkę. Płatki owsiane wymieszać z jogurtem i odstawić na kilka minut. Mąkę zmieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i morelami (ja morele dodawałam stopniowo, aby każdy kawałek obtoczył się w mące, co zapobiega sklejaniu się kawałków). Jajko rozmącić, dodać płatki z jogurtem, miód, olej, następnie wszystko wymieszać z suchymi składnikami. Zagłębienia w blasze wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem. Piec w temp. 180 st przez 25 minut na środkowym poziomie piekarnika.






Dania dla urodyWielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV

Babki i babeczki




Komentarze

Prześlij komentarz