niedziela, 16 marca 2014

Zapiekana bakłażanowa uczta serowa

Składniki:
  1. bakłażany 3 małe / 2 duże
  2. 1l sosu/przecieru pomidorowego
  3. duży pomidor lub 4 pomidorki koktajlowe
  4. natka pietruszki (pęczek)
  5. 0,5kg pieczarek
  6. 500g mozzarelli w kulkach
  7. 300g sera Edam
  8. 1 czerwona cebula i 1 szalotka
  9. 5 dużych ząbków czosnku
  10. jogurt grecki 10% tł. Lidl
  11. dwa jaja
  12. masło, oliwa z oliwek extra virgin
  13. przyprawy: pieprz, tymianek, bazylia, sól, sos sojowy
  14. czerwone wino
Wymagania i zalecenia:
  1. piekarnik z termoobiegiem i funkcją grilla
  2. moździerz do przypraw
  3. Zakupy serowo-sosowo-winne zrobić w Lidlu. Smakuje zdecydowanie najlepiej, to nie jest tylko kwestia ceny.
Przygotowanie (kolejność minimalizująca czas):
Bakłażany pokroić w plasterki o grubości około 1cm. Lekko ponacinać i dokładnie posolić - odstawić żeby puściły wodę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę. W tym momencie pokroić i wrzucić szalotkę a następnie czosnek. Wszystko zeszklić, mieszając.
W moździerzu rozgnieść przyprawy i wsypać do garnka. Wymieszać i od razu zalać przecierem.
Na końcu dodać pokrojoną pietruszkę i pomidory. Można część przecieru zastąpić pomidorami w kostce z puszki. Dusić co najmniej 20min.

Pieczarki obmyć i pokroić w ćwiartki, wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię i lekko posolić. Dodać masło, wymieszać.
Gdy pieczarki zaczną puszczać wodę, obficie skropić sosem sojowym. Mieszając odparować. Zmniejszyć temperaturę, wlać pół filiżanki wina. Nie dusić - odparować.

Rozgrzać maksymalnie górną (grillową) grzałkę piekarnika i wstawić posmarowane oliwą bakłażany na 5 minut. Wyjąć, obrócić, naoliwić, znów 5 minut.
Druga tura pieczenia może być na termoobiegu - będzie lekko chrupiące.

Przygotowanie zapiekanki
  1. Na blachę lub do naczynia ceramicznego wylać 2/3 sosu pomidorowego
  2. wyłożyć 2/3 bakłażanów pokrywając całą powierzchnię
  3. wyłożyć wszystkie pieczarki
  4. posypać startym serem Edam
  5. wylać resztę sosu pomidorowego
  6. wyłożyć resztę bakłażanów równomiernie
  7. wyłożyć naczynie mozarellą w cienkich plasterkach
  8. jogurt wybełtać z jajkami i polać potrawę. Delikatnie ugniatać aby uzyskać płaską powierzchnię, gdyby jogurt spływał na boki

Pieczenie łącznie 30 min:
  1. 20 minut termoobieg 200st C, środkowa półka
  2. 10 minut termoobieg grillowa grzałka 220C, górna półka
Wynik:

Potrawa przypomina nieco bakłażana z grilla z pomidorami i mozarellą.
Przypomina też nieco mussakę.


Akcja zapiekankaAkcja wegetariańska zapiekanka


1 komentarz: